Aquascaping
Κώστας Εμμανουηλίδης
20 Ιανουαρίου 2024 - 24 Φεβρουαρίου 2024
Σχετικά με την έκθεση
Ο Κώστας Εμμανουηλίδης παρουσιάζει την πρώτη του ατομική του έκθεση στην Gallery Batagianni, με τίτλο Aquascaping.
Τα έργα της έκθεσης παραπέμπουν στον κόσμο του ενυδρείου ο οποίος όμως υποβόσκει χωρίς να έχει μια περιγραφική παρουσία. Εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρoν του είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός μικρόκοσμου και ό,τι αυτός εμπεριέχει. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης εμπνέεται για τα έργα του από διαδικτυακές φωτογραφίες τις οποίες τις χρησιμοποιεί ως αφετηρία για την δημιουργία του έργου χωρίς να τις αντιγράφει.
Ο εικαστικός επεξεργάζεται τα περισσότερα έργα αυτής της έκθεσης χωρίς να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά καλλιτεχνικά μέσα. Συνυπάρχουν μικρές παρεμβάσεις με αερογράφο, ακρυλικά και μαρκαδόρους.
Ο Εμμανουηλίδης ανήκει στην γενιά της ψηφιακής επανάστασης που γαλουχήθηκε με τα νέα ηλεκτρονικά πολυμέσα. Κάνει χρήση του ψηφιακού αερογράφου για να σχεδιάσει και ολοκληρώσει τα έργα του και όλες οι εικόνες του είναι αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας.
Το ηλεκτρονικό του tablet μεταμορφώνεται σε σύγχρονο πινέλο και παλέτα. Για τον υδάτινο αυτό κόσμο εμπνέεται από τα video games, τα Lego καθώς και την αναζήτηση του ρόλου ενός παιχνιδιού μέσα από τα οποία διαχειρίζεται τις επινοημένες του εικόνες.
Πέτρες, κλαδιά και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο για την διαδικασία ενός συστήματος ενός ενυδρείου αποτελούν το σύμπαν του. Από την ρομαντική αυτή φύση σχεδόν απουσιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί. Στα έργα του παίρνουν σάρκα και οστά αυτός ο κόσμος έχοντας κατά νου την ηθική του ενυδρείου και του παιχνιδιού. Ακόμη μέσα από το σχεδιασμό αυτού του συστήματος παρουσιάζονται έμμεσα παραπομπές στον κόσμο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του θερμοκηπίου όπου το περιβάλλον αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο.
Στα έργα του κυριαρχεί το πράσινο και το μπλε χρώμα. Ο ίδιος μας ευαισθητοποιεί σε θέματα του υγρού περιβάλλοντος αλλά και της φύσης έχοντας έναν οικολογικό στόχο τόσο στον σχεδιασμό ενός ενυδρείου όσο και της αρχιτεκτονικής. Στην έκθεση αυτή εκθέτονται μικρά σχέδια όπου το αποσπασματικό στοιχείο της γραφής του αφήνει περιθώρια για μια οργιώδη φύση. Ο Εμμανουηλίδης προσπαθεί επίσης να υφάνει το περιβάλλον ενός επιστημονικού εργαστηρίου.
Την ίδια θεματική συναντάμε στα μεγαλύτερα έργα όπου η ψηφιακή ζωγραφική πάνω σε χαρτί κάνει όλη τη διαφορά. Η άγρια φύση που επικρατεί μέσα στο νερό ή έξω από αυτό είναι επεξεργασμένη μέσα από μια θολούρα, σβησίματα, ακυρώσεις, προσθέσεις όπου η διαφάνεια των χρωμάτων και των αποσπασματικών εικόνων καθώς και μικρολεπτομερειών δημιουργούν ένα σύμπαν αυτοσχεδιαστικό όπου το ενυδρείο είναι μόνο το έναυσμα. Άλλωστε για τον ίδιο το διαδίκτυο αποτελεί ένα «φυτώριο» πληροφόρησης.
Θα έλεγα πως ο καλλιτέχνης μας εισάγει μέσα από μια μισάνοιχτη πόρτα σε μονοπάτια όπου ο κόσμος του ενυδρείου και της αρχιτεκτονικής δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Τα έργα του, με τον τρόπο με τον όποιο διαχειρίζεται τα ηλεκτρονικά μέσα που του προσφέρονται, γνωρίζει πολύ καλά να τα ορίσει. Επικρατεί η ζωγραφική μέσα από το φιλτράρισμα της παρά το γεγονός ότι η αφετηρία του έργου είναι το ψηφιακό περιβάλλον και τα εργαλεία του.
Χριστίνα Πετρηνού
Ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων