Batagianni Gallery

The (W)Ηole New History of Art

Ανδριάνα Βερβέτη

14 Ιανουαρίου 2023 - 18 Φεβρουαρίου 2023

Image depicting the artwork named "The Portrait" 2022, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano.Image depicting the artwork named "The Rentier" 2021, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano, 80x120cm.Image depicting the artwork named "The Rentier's wife" 2021, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano, 80x120cm.Image depicting the artwork named "The Three Judges" 2021, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano.Image depicting the artwork named "The Three Judges" 2021, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano.Image depicting the artwork named "The Wedding" 2021, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano, 80x120cm.Image depicting the artwork named "Τhe maecenas" 2020, μελάνι Κίνας σε χαρτί Fabriano.

Σχετικά με την έκθεση

H γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει μια ενότητα έργων της Ανδριάνας Βερβέτη με τίτλο «The (W)Ηole New History of Art» η οποία αποτελείται από σχέδια με σινική μελάνη.

Στην ενότητα αυτή η καλλιτέχνιδα «διασκευάζει» έργα που η Ιστορία της Τέχνης έχει καταξιώσει για πάντα και στα οποία εικονίζονται πρόσωπα εξουσίας της εποχής τους, που σήμερα θα μπορούσαμε να τα θεωρούμε αρχέτυπα του ρόλου τους. Τα παρουσιάζει με άθικτη περιβολή αλλά με σάρκα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης παρά το ότι είναι εν ζωή και με πλήρη επίγνωση της ισχύος και της θέσης τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, που παρά την διάβρωση τους, τα πρόσωπα αυτά διατηρούν ολόκληρη την διαβρωτική τους δύναμη, η Βερβέτη παρουσιάζει άρχοντες, ιερωμένους, δικαστές, κεφαλαιοκράτες, ισχυρούς του Τύπου και άλλων μορφών εξουσίας που γνωρίζουν πώς να διατηρούν μεταξύ τους σκοτεινούς δεσμούς, προκειμένου να είναι, ανά πάσα στιγμή, σε ετοιμότητα για να ασκούν οργανωμένη πίεση σε αυτούς που θα έπρεπε εξ ορισμού να υπερασπίζονται και να προστατεύουν. Αυτή η συνθήκη στασιμότητας που επιβάλλουν σε όσους εξουσιάζουν ακυρώνει την προωθούμενη ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος αλλάζει.

Aπόσπασμα από το κείμενο του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Eπιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Αβρανάς

© 2024 Batagianni Gallery, Κατασκευή: Θάνος Βαλιμίτης