Batagianni Gallery

Χρόνος – Άχρονο

Ευσεβία Μιχαηλίδου

9 Μαρτίου 2024 - 13 Απριλίου 2024

Image depicting the artwork named Άποψη Χώρου / Point of view.Image depicting the artwork named Άποψη Χώρου / Point of view.Image depicting the artwork named Λεπτομέρεια - Ροή, 2023, 71εκ x 100εκ χαρτιά, μελάνι, ακρυλικά.Image depicting the artwork named Ροή, 2023, 71εκ x1μ, χαρτιά, μελάνι, ακρυλικά.Image depicting the artwork named Διαδρομές, 2023, 64εκ x 72εκ, πηλός, χαρτιά, ακρυλικά.Image depicting the artwork named Ένωση, 2023-2024, 41εκ x 41εκ, χαρτοταινίες, χαρτόνι, πηλός.Image depicting the artwork named Μνήμες, 2023-2024, 51εκ x 70εκ, χαρτόνι, στόκος, πηλός, χαρτιά.Image depicting the artwork named Πέρασμα, 2022-2023, 1μ x 1,23μ, πηλός, χαρτιά, χαρτόνι, μελάνι, ακρυλικά.Image depicting the artwork named Πτήση, 2023, 41εκ x 41εκ, χαρτιά, ακρυλικά.Image depicting the artwork named Πύλη, 2023, 1μ x 1,39μ, πηλός, χαρτιά, ακρυλικά.

Σχετικά με την έκθεση

Στην ενότητα με τίτλο Χρόνος – Άχρονο, την οποία παρουσίαζει η γκαλερί Μπαταγιάννη, η Ευσεβία Μιχαηλίδου επικεντρώνεται κυρίως στο αρχέτυπο της σπείρας, η οποία εμφανίζεται παντού στη φύση, από τα κοχύλια μέχρι και τους γαλαξίες. Από την αρχαιότητα συμβολίζει τον χρόνο, την εναρμόνιση της ύπαρξης με το σύμπαν και το συλλογικό Πνεύμα, και την «ύφανση» του ιστού της ζωής. Τα έργα της Μιχαηλίδου είναι ένα πέρασμα από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από τη λογική στο συναίσθημα και το ενστικτώδες, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον και αντίστροφα.

Δημιουργεί το σύμβολο της σπείρας και το ενσωματώνει στα έργα της, τα οποία εμπεριέχουν τη δομή και τη μορφοπλαστικότητα της ζωγραφικής καθώς και της γλυπτικής, φέρνοντας κοντά διαφορετικά υλικά όπως χαρτί, χαρτόνι, χαρτοταινία, στόκο, πηλό, ακρυλικά χρώματα και μελάνια. Παρόμοια με τις προηγούμενες ενότητές της, επιδιώκει να δώσει την αίσθηση του απολιθώματος και της φθοράς της ύλης. Τώρα όμως δεν αποδίδονται με τη χρήση φυσικών και οργανικών υλικών. Δουλεύοντας διεξοδικά και σχεδόν εμμονικά, καταφέρνει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι χρησιμοποιεί φυσικά και οργανικά υλικά.

Η Μιχαηλίδου επιθυμεί ο θεατής να έρθει ξανά κοντά στις ρίζες του και να νιώσει τις αρχέγονες δυνάµεις της φύσης. Στοχεύει να ενωθεί μαζί της μέσα από τη διαδικασία της δηµιουργίας, η οποία για αυτήν, αποτελεί µία τελετουργία κάθαρσης και πνευματικής ανάτασης καθώς και μία διαδικασία αναζήτησης του εσωτερικού της κόσμου.

Στρατής Πανταζής
Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής

Ζαφείρω Βλάχου
Φωτογράφος

© 2024 Batagianni Gallery, Κατασκευή: Θάνος Βαλιμίτης